fbpx

Spanningen die je als moeder ervaart tijdens de zwangerschap hebben ook een uitwerking op je ongeboren kind, op de foetus.

Want hoe klein ook, alle indrukken, ervaringen, emoties en dus ook spanningen komen via de navelstreng ook bij je ongeboren kindje terecht. Het kindje voelt alles wat de moeder voelt, zonder filter, gedurende de volledige 9 maanden.

Maar over welke spanningen hebben we het dan eigenlijk? Veel moeders beantwoorden de vraag “Hoe was je zwangerschap verlopen?” met antwoorden als “Prima!”, “Geen bijzonderheden”, of “Geen last van zwangerschapskwaaltjes”.

Maar als ik dan doorvraag naar bepaalde gebeurtenissen of situaties die er op dat moment speelden, dan zijn er vaak toch wel enkele stressvolle situaties geweest.

Hierbij kun je denken aan:
– Verhuizing
– Verlies van een dierbaar persoon
– Financiële zorgen
– Druk op het werk
– Relatieproblemen
– Scheiding
– Geen steun van vader
– Angst voor de bevalling
– Angst voor de gezondheid van de baby
– Angst voor het ouderschap

In welke mate je kind na de geboorte nog te maken heeft met de spanningen die moeder heeft ervaren tijdens de zwangerschap heeft met het hele geboorteverhaal te maken: Hoe lang hebben bepaalde stressvolle situaties geduurd en hoe is hierop door de moeder gereageerd?
Dit heeft onder andere invloed op de hechting tussen jou als moeder en je kind, maar bijvoorbeeld ook op hoe de hersenen van je kind zich tijdens de zwangerschap hebben ontwikkeld.

Kijk maar eens naar je eigen zwangerschap, terwijl je jezelf de volgende vragen stelt:
• Wat maakte je allemaal mee tijdens de zwangerschap?
• Ben je van baan gewisseld?
• Deden zich ziektes en/of overlijdens voor tijdens de zwangerschap?
• Hoe was het op je werk?
• Hoe ervaarde je de steun van je partner tijdens de zwangerschap?
• Maakte je je zorgen om de gezondheid van je baby?

Dat zijn allemaal open vragen waarop de antwoorden je kunnen vertellen wat jij heb meegemaakt tijdens de zwangerschap, maar dus óók je ongeboren kindje.

Ben je ook nieuwsgierig geworden naar het geboorteverhaal van je kind, of van jezelf? 
Klik dan op de knop hieronder en laat me weten wat ik voor je kan betekenen.