fbpx

Wat heeft zichtbaarheid met je geboorteverhaal te maken hoor ik je denken? Nou, alles!
Zichtbaarheid heeft te maken met hoe je jezelf laat zien en hoe jij je gedraagt bij andere mensen. Bijvoorbeeld op een feestje doe je net of je er niet bent, of juist wel. Of op school vind je het eng om voor de klas je spreekbeurt te doen, of juist niet. En op je werk vind je het spannend om iets te presenteren, of het gaat je zonder problemen af.

Dat heeft allemaal te maken met jezelf zichtbaar maken. Het moment dat je moeder ontdekte dat ze zwanger was van jou, het eerste ontdekmoment; dat doet onbewust heel veel met je.
Hoe heeft je moeder gereageerd op de ontdekking dat ze zwanger was van jou? Was ze blij, angstig, verdrietig, boos? Kwam de zwangerschap voor haar eigenlijk te vroeg of was het moment juist perfect en was er pure blijdschap? En hoe was de relatie op dat moment tussen je vader en moeder? Dat heeft allemaal invloed op jou, op hoe jij jezelf zichtbaar maakt in je leven.

Het tweede ontdekmoment is bij je geboorte. Hoe is dat gegaan? Mocht je geboren worden op jouw manier, of werd je tegengehouden omdat het niet het juiste moment was? Vond je het spannend om geboren te worden? En hoe voelde jouw moeder zich in de zwangerschap en bij de geboorte?

Hoe je moeder tegen de wereld aan keek, zo kijk jij als baby ook tegen de wereld aan. Dus als jouw moeder bijvoorbeeld heel bang was om jou op de wereld te zetten dan is dat jouw beeld van de wereld als baby ook. Daar maak jij je klaar voor als baby terwijl je je schrap zet voor je geboorte.

Dus als moeder het heel spannend vindt, vind jij dat als baby ook. En dit kan vervolgens weer van invloed zijn op de bevalling zelf, waardoor het te lang gaat duren, je in gevaar komt en er uiteindelijk een vacuümpomp aan te pas moet komen. En als je bij de bevalling bijvoorbeeld wordt tegengehouden of teruggeduwd, dan voel je je niet welkom.

Als er op jou de eerste keer dat je je zichtbaar maakt, bij het eerste ontdekmoment, niet fijn gereageerd wordt, dan doet dat iets met je. Je denkt dan nog wel een keer extra na om je bij het tweede ontdekmoment weer zo zichtbaar te maken!

Dat uit zich in jouw geboortepatronen. Ik geef hier 3 voorbeelden, maar er zijn er nog meer:
• Angst om zichtbaar te worden
• Angst om geaccepteerd te worden zoals je bent
• Niet in het openbaar durven te spreken

Heb ik je interesse gewekt over het geboorteverhaal van je kind of van jezelf misschien?
Breng dan het geboorteverhaal in kaart.