fbpx

Kan jouw huisdier jou of je gezin spiegelen?

Ja, dat kan zeker! Ik zal hier mijn verhaal vertellen over hoe dat ging in mijn eigen gezin met ons huisdier.

Onze cavia werd ziek, zo ziek dat ze niet meer at. Dus we zijn met spoed naar de dierenarts gegaan want een cavia die niet meer eet, gaat snel dood. Ze zat ook stil in een hoekje van haar kooi.

Bij de dierenarts is er een echo van haar buik gemaakt en hebben ze gevoeld aan haar buik of er iets mis was. Op de echo konden ze niks zien. Wat ze wel konden voelen is dat ze niks meer in haar buikje had aan voeding. Heel zorgelijk natuurlijk. Mijn 2 dochters waren bang dat ze dood zou gaan.

Bij de dierenarts kregen we pijnmedicatie, ontstekingsremmers en mochten we haar weer mee terug naar huis nemen. Ook kregen we speciale voeding mee, die we haar onder dwang moesten geven.

Deze hele week was ik zelf ook niet lekker en ook mijn dochter had problemen op school. Ik merkte in mijn gezin dat het niet goed ging met de cavia.

Na een aantal dagen voeden onder dwang zijn ze we weer terug naar de dierenarts gegaan, want nu poepte ze ook niet meer. Dat heeft met loslaten en controle te maken, dacht ik.

Wat heeft dit nu met spiegelen te maken zou je denken? Nou, heel veel, want toen ik een opstelling had gedaan en doorvoeld had hoe iedereen in het gezin, en ook de cavia, zich op dat moment voelde, wist ik wat ik zelf los mocht laten.

En het onvoorstelbare gebeurde: Onze cavia ging meteen poepen na deze opstelling. Echt heel bizar! Zo mooi dat je huisdier uit liefde deze spiegel laat zien en wil dragen! Maar, hiermee was het nog niet helemaal afgelopen… want de cavia wilde nog steeds niet eten.

Ik dwang voederde haar maar, wilde zelf de controle houden. “Als ik haar eten geef, dan blijft ze in ieder geval in leven”, was mijn gedachte. Toen ik eenmaal inzag dat ik mijn controle in deze situatie los moest laten, zélfs als dat zou betekenen dat ze hierdoor dood zou gaan, liet ik het los en nam ik afscheid van haar uit liefde.

Ook de situatie rond de problemen van mijn dochter op school heb ik heb losgelaten. Er kwam acceptatie voor in de plaats, zowel in de situatie van mijn dochter als die van de cavia.

En, wonder boven wonder, kwam de cavia de nacht door! Ik dacht: “Dat kan toch niet?!”, want ik was gestopt met voeren onder dwang. Maar ze begon langzaam weer wat te eten. Heel voorzichtig at ze groenvoer en uiteindelijk ook hooi. Ze hupste weer van de ene naar de andere kant en dronk ook weer water. Overal in haar hok lagen nu keutels, een indicatie dat het weer de goede kant op ging.

Dus door de controle in deze situatie los te laten en de situatie te accepteren, hoefde onze cavia mij niet meer te spiegelen in mijn patroon. Want dit is voor mijzelf een oud en herkenbaar patroon.

Ik wil in bepaalde situaties heel erg de controle pakken en vasthouden. Dat is dus weer een hele mooie levensles voor mezelf geweest. Soms moet je de controle loslaten en de situatie accepteren, waardoor er weer rust komt.

Dus niet alleen mensen om ons heen spiegelen ons, maar huisdieren óók. Hoe mooi is het als we ons daar bewust van worden en erop letten, zodat we op kunnen lossen wat er in ons leven speelt en dat daardoor de ander, mens of dier, datgene wat je zelf mag aankijken en oplossen niet meer hoeft te spiegelen.

Wat een mooie en dankbare les heb ik mogen leren!